Followers

do you like ? :)

Friday, December 24, 2010

RESEPI PIZZA

Bahan-bahan Roti
500gm ( 2 ½ cawan) tepung roti (tepung berprotin tinggi)
6 gm (1 sudu makan) yis kering
1 cawan air
2 sudu makan minyak zaitun/minyak jagung
1 ½ sudu kecil gula
1 sudu kecil garam

Bahan-bahan Sos Pizza
250gm (1 paket kecil) daging kisar
1 tin puri tomato
2 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih-cincang halus
3 sudu makan minyak zaitun /minyak masak
½ sudu makan herba campuran (mixed herbs thyme, marjoram,oregano)-pilihan, boleh dibeli di pasaraya
¾ cawan air
Secukup rasa serbuk lada hitam
Secukup rasa garam

Bahan-bahan Topping
3 biji tomato
500 gm keju mozzarella parut
1 biji lada benggala-hiris
1 tin cendawan butang-hiris

Cara-cara penyediaan
  1. Sediakan roti piza dengan menggaul semua bahan-bahan roti . Uli sehingga ia sebati dan permukaan doh menjadi agak licin selama lebih kurang 15 minit.
  2. Rehatkan doh sehingga doh naik dua kali ganda.
  3. Sementara itu sediakan bahan bahan topping.
  4. Untuk menyediakan sos piza , tumis bawang besar, bawang putih dan herba campuran sehingga harum.
  5. Kemudian masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak.
  6. Masukkan puri tomato dan air dan biarkan ia mendidih.
  7. Perisakan dengan lada hitam dan garam.
  8. Bahagikan doh piza yang telah naik dan lenyekkan (leperkan) menjadi bulat setebal lebih kurang 8-10 cm.
  9. Tuangkan sos piza di atas doh yang telah dileper dan ratakan ke seluruh permukaan doh.
  10. Susun semua bahan-bahan topping di atas doh yang telah disapu sos piza kemudian taburkan dengan keju.
  11. Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celsius (api atas bawah sebaik-baiknya) selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga keju dan roti piza bertukar menjadi perang.

No comments:

Post a Comment