Bahan-bahan Roti
500gm ( 2 ½ cawan) tepung roti (tepung berprotin tinggi)
6 gm (1 sudu makan) yis kering500gm ( 2 ½ cawan) tepung roti (tepung berprotin tinggi)
1 cawan air
2 sudu makan minyak zaitun/minyak jagung
1 ½ sudu kecil gula
1 sudu kecil garam
Bahan-bahan Sos Pizza
250gm (1 paket kecil) daging kisar
1 tin puri tomato
2 biji bawang besar-hiris
3 ulas bawang putih-cincang halus
3 sudu makan minyak zaitun /minyak masak
½ sudu makan herba campuran (mixed herbs thyme, marjoram,oregano)-pilihan, boleh dibeli di pasaraya
¾ cawan air
Secukup rasa serbuk lada hitam
Secukup rasa garam
Bahan-bahan Topping
3 biji tomato
500 gm keju mozzarella parut
1 biji lada benggala-hiris
1 tin cendawan butang-hiris
Cara-cara penyediaan
- Sediakan roti piza dengan menggaul semua bahan-bahan roti . Uli sehingga ia sebati dan permukaan doh menjadi agak licin selama lebih kurang 15 minit.
- Rehatkan doh sehingga doh naik dua kali ganda.
- Sementara itu sediakan bahan bahan topping.
- Untuk menyediakan sos piza , tumis bawang besar, bawang putih dan herba campuran sehingga harum.
- Kemudian masukkan daging kisar dan kacau sehingga daging masak.
- Masukkan puri tomato dan air dan biarkan ia mendidih.
- Perisakan dengan lada hitam dan garam.
- Bahagikan doh piza yang telah naik dan lenyekkan (leperkan) menjadi bulat setebal lebih kurang 8-10 cm.
- Tuangkan sos piza di atas doh yang telah dileper dan ratakan ke seluruh permukaan doh.
- Susun semua bahan-bahan topping di atas doh yang telah disapu sos piza kemudian taburkan dengan keju.
- Bakar dalam oven dengan kepanasan 180 darjah celsius (api atas bawah sebaik-baiknya) selama lebih kurang 15-20 minit atau sehingga keju dan roti piza bertukar menjadi perang.
No comments:
Post a Comment